Wat is neurofeedbacktraining?

Neurofeedback is een unieke trainingsmethode die het brein met behulp van een geautomatiseerd softwaresysteem optimaal laat functioneren. Neurofeedback van NeurOptimal® is afkomstig uit Amerika en wordt ook in Nederland al ruim 10 jaar succesvol gebruikt.

Bij een training neurofeedback wordt de hersenactiviteit van de deelnemer met sensoren gemeten. De software interpreteert deze informatie en geeft de informatie terug aan de hersens door middel van feedback. Deze feedback vertelt de hersens hoe ze functioneren. Wanneer dit functioneren ineffectief is, leren de hersens om zichzelf te reorganiseren en een meer effectieve manier te vinden. De feedback vormt als het ware een spiegel voor de hersenen.

Voor wie?

Neurofeedbacktraining is interessant voor iedereen die behoefte heeft aan:

  • Rust in zijn hoofd
  • Lichamelijke ontspanning
  • Meer balans/evenwicht
  • Ruimte voor ontwikkeling en het maken van keuzes
  • Bewustwording en inzicht

Hoe werkt neurofeedbacktraining?

Neurofeedback-Triviumlindenhof biedt zowel losse trainingen als trainingstrajecten aan voor particulieren, bedrijven & organisaties, als wel voor medewerkers van Triviumlindenhof.

Neurofeedbacktrainers faciliteren de training in een prettige omgeving. Hierbij wordt door middel van persoonlijke begeleiding aandacht gegeven aan inzicht en ondersteuning bij de ontwikkeling die mensen doormaken tijdens het proces.

Bij de start van een trainingstraject vindt een intake plaats waarbij een nulmeting wordt afgenomen en doelen worden vastgesteld onder begeleiding van een professionele neurofeedbacktrainer.

Vanuit een comfortabele stoel wordt de hersenactiviteit gemeten middels 5 sensoren die op het hoofd worden bevestigd. Vervolgens ontvangt men feedback in de muziek die men luistert of via het geluid van een film. Een training duurt ongeveer 34 minuten. Deze feedback bestaat uit korte onderbrekingen in het geluid, waardoor de hersens informatie ontvangen over het eigen functioneren. Op deze manier ontstaat meer bewustwording, op zowel bewust als onbewust niveau.

Naast de neurofeedbacktraining is er voorafgaand aan de training ruimte voor persoonlijke aandacht. In deze gesprekken is er aandacht voor de doelen van de deelnemer en ondersteunen de trainers de deelnemers op een coachende manier naar het behalen van zijn of haar doelen. De wijze van begeleiding wordt afgestemd op de wens van de deelnemer.

Binnen periodieke evaluatie worden resultaten gemeten en besproken. Op basis van dit gesprek worden de volgende stappen vastgesteld naar de persoonlijke groei en ontwikkeling van de deelnemer.

Wat is het effect van neurofeedbacktraining?

Wat kan men merken binnen een trainingstraject van 10 trainingen? Deelnemers merken meer innerlijke rust, kalmte en balans. Zij leven meer in het hier en nu en maken zich minder zorgen. Het lukt deelnemers om betere concentratie te hebben en productiever en creatiever te zijn.

Deelnemers ervaren door de training meer grip op negatieve gedachten en gevoelens, waardoor positieve gedachten en gevoelens weer de overhand kunnen krijgen. Daarnaast heeft neurofeedback een positief effect op de slaap. Deelnemers ervaren dat zij sneller inslapen en een betere nachtrust hebben.

Angstgevoelens nemen af en de kwaliteit van de slaap verbetert. Deelnemers aan neurofeedbacktraining ervaren een verbetering van de stemming en een afname in de intensiteit en frequentie van lichamelijke klachten. Het zelfinzicht en de eigenwaarde wordt vergroot, alsmede het cognitief functioneren.

Neurofeedbacktraining vergroot de stressbestendigheid en de veerkracht: men kan beter omgaan met druk en tegenslagen en herstelt sneller.

Het voordeel van een trainingstraject

Wanneer je start met neurofeedbacktraining, is het prettig om te merken welke voordelen de training voor jou oplevert. Om dit resultaat zelf te kunnen ervaren adviseren wij om te starten met een trainingstraject, bestaande uit een intake + kennismakingtraining, 10 wekelijkse trainingen en een evaluatie.

Na tien trainingen is het effect van neurofeedbacktraining goed merkbaar. Tijdens de evaluatie wordt duidelijk welke voordelen de training voor ieder persoonlijk oplevert. Soms besluiten mensen om verder te gaan met een vervolg- traject, om nog meer effect uit de training te halen. Andere mensen kiezen voor een vervolg in de vorm van losse trainingen en/of ervaren voldoende voordeel met het resultaat dat de training voor hen heeft opgeleverd op dat moment.