lightshine

 

Een nieuw jaar is begonnen. De periode van lichtjes overal en knallend, sierlijk vuurwerk is weer voorbij. De (milde) winter heeft zijn intrede gedaan en de donkere dagen zijn een feit. Vanaf de herfst al heeft men soms last van die donkere dagen. Winterblues, winterdips, winterdepressies, je hebt er vast wel eens van gehoord en misschien zelf last van gehad. Opstaan in de ochtend is voor sommigen wat lastiger en men is eerder moe dan in de zomer. Men krijg klachten als lusteloosheid, somberheid, gebrek aan energie, nergens zin in hebben en/of veel willen eten.

 

Hoe komt dit nu eigenlijk?

In de winter hebben we een tekort aan licht. Licht stuurt onze biologische klok of ons bioritme aan. Door het gebrek aan licht loopt het bioritme niet meer gelijk met het dag- en nachtritme. Hierdoor worden biologische processen verstoord, zoals de aanmaak van het slaaphormoon melatonine, wat ervoor zorgt dat we slaperig worden. De aanmaak van melatonine stopt dan niet in de ochtend zoals hoort, maar gaat door. Daardoor voelt men zich de hele dag vermoeid en is er weinig energie.

Overigens kunnen mensen die onregelmatige tijden werken dezelfde klachten hebben, door verstoring van het bioritme.

 

Naast neurofeedback bieden wij vanaf heden ook lichttherapie aan.

Lichttherapie is een laagdrempelige en simpele methode waarbij de deelnemer 5 dagen achter elkaar een half uurtje in de ochtend plaatsneemt achter een lamp die zonlicht nabootst. Dit zorgt ervoor dat het lichaam het signaal krijgt dat de dag is begonnen en wordt de melatonine aanmaak gestopt. Op deze manier wordt het bioritme hersteld.

Herken je jezelf in de klachten en wil je lichttherapie graag uitproberen?
Momenteel zijn wij een pilot Lichttherapie gestart, waarin we onderzoeken hoe we deze methode het best kunnen inzetten. Een kleine groep van medewerkers van TriviumLindenhof kunnen deze winter kosteloos gebruik maken van de lampen. De lampen mogen mee naar huis of naar de werklocatie en dienen na een week weer ingeleverd te worden.
Aanmelden of vragen stellen kan via: neurofeedback@triviumlindenhof.nl

Wil je als particulier gebruik maken  van de daglichtlampen? Neem dan even telefonisch contact met ons op via 088 892 88 00.

 

We wensen jullie een fantastisch, vitaal en ontspannen jaar.

Geniet optimaal en durf jezelf op nummer 1 te zetten!